Protetica

Ce este Protetica?

Protetica este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu restaurarea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile. La randul sau, protetica dentara este divizata in trei mari categorii:

  • protetica dentara fixa (coroane, incrustatii, punti)
  • protetica dentara mobila
  • protetica dentara maxilo-faciala

Ca tratament stomatologic, protetica dentara necesita mai multe sedinte la cabinetul de medicina dentara (cabinetul stomatologic) in functie de fiecare pacient. Sunt deseori necesare pregatiri preprotetice care constau in extractii, indepartarea nervilor, tratamentul cariilor, slefuirea dintilor de sustinere si eventual montarea implanturilor dentare. Dupa efectuarea acestor tratamente stomatologice care se intind pe o anumita perioada de timp, urmeaza protezarea propriu-zisa cu ajutorul lucrarilor protetice adecvate care se executa pe baza unui mulaj, amprenta, de catre tehnicianul dentar.

Cand structura de rezistenta a dintelui este extrem de afectata si distructia dintelui este majora sunt indicate coroanele dentare. Acestea sunt piese protetice foarte rezistente si pot astfel functiona timp indelungat in cavitatea bucala. Coroanele dentare pot fi executate  exclusiv din ceramica presata sau cu substrat de zirconiu sau pot fi fabricate din ceramica dentara depusa pe un schelet metalic. Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt in prezent cea mai moderna tehnologie si redau aspectul identic al dintilor naturali avand rezultate estetice deosebite.

Ce sunt incrustatiile dentare?

In cazul in care o obturatie (plomba) nu mai poate fi executata corect pentru ca dintele este afectat masiv de carie, se recomanda incrustatiile. Incrustatiile dentare sunt restaurari de precizie care pot fi executate din ceramica sau din metale nobile (aur platinat) fiind  mai rezistente la uzura decat obturatiile obisnuite si protejand tesuturile dentare ramase in urma indepartarii cariei. Incrustatiile din ceramica au avantajul de a respecta culoarea initiala a dintelui si de a reface perfect forma acestuia prin modelarea in laboratorul dentar, estetica fiind de invidiat.

Ce sunt puntile dentare?

Puntile dentare se folosesc pentru suplinirea unuia sau mai multor dinti lipsa acoperind bresa edentata creata de pierderea dintilor. Deoarece dezechilibrul cauzat de lipsa dintilor poate evolua catre afectiuni gingivale si disfunctii ale articulatiei temporomandibulare se recomanda folosirea puntilor dentare. Acestea se pot cimenta atat pe dinti naturali cat si pe implanturi, acesti dinti de sustinere purtand numele de bonturi (servesc la sustinerea puntii).

In functie de aspectul estetic si de locul edentatiei medicul dentist poate sugera alegerea materialului puntii dentare:

  • polisticlele se recomanda in cazul restaurarilor din zona posterioara a cavitatii bucale;
  • aliaje Cr-Ni reprezentand substratul pe care se va aplica componenta estetica;
  • rasini acrilice care acopera componenta metalica; rasini diacrilice care se folosesc mai rar din cauza conditiilor speciale pe care le necesita la prelucrarea in laborator;
  • ceramica avand un efect estetic foarte bun;
  • zirconiul care are calitati deosebite;
  • sistemele Targis-Vectris care nu necesita suport metalic si au calitati estetice deosebite.

In protetica mobila se folosec protezele dentare mobile. Acestea sunt restaurari care inlocuiesc mai multi dinti lipsa (purtand numele de proteze partiale) sau chiar toti dintii de pe un maxilar (cunoscute ca proteze totale traditionale). Necesita o perioada de acomodare pentru pacient deoarece sunt corpuri straine in cavitatea bucala. Pentru a realiza o proteza dentara medicul stomatolog colaboreaza indeaproape cu tehnicianul dentar.Proteza dentara este alcatuita din dinti acrilici ce imita fidel forma si pozitia dintilor naturali si o baza ce se sprijina pe mucoasa bucala.

Citeste si despre Indicatii pentru purtatorii de proteze mobile.

Citeste si despre Indicatii pentru  purtatorii de proteze fixe.

Vezi pret coroana dentara.

Vezi pret coroana dentara zirconiu.