Tratamentul ortodontic este denumirea prescurtata a unei discipline numita ortodontie si ortopedie dentofaciala si se refera atit la interceptarea anomaliilor de crestere si dezvoltare ale maxilarelor si dintilor adiacenti acestora precum si la corectarea pozititiilor dintilor daca pacientul s-a prezentat tardiv la specialist si perioada de crestere s-a incheiat (peste 18 ani).
Meniu articol
Este bine de stiut ca aceste afectiuni ale dezvoltarii aparatului dento-maxilar are atit conotatie genetica cit si dobindita in perioada de crestere a sugarului cind obiceiurile vicioase isi pun puternic amprenta in aceasta perioada de crestere.
De aceea este recomandat ca parintele sa fie deja informat de la propriul medic dentist curant cu privire la aceste minime notiuni. Scopul este acela de a sti ca va trebui sa sensibilzeze micul viitor pacient si sa vina la primul control de specialitate la ortodont in jurul virstei de 5-7 ani. Apoi va trebui dispensarizat (urmarit) la 6 luni in mod sistematic pina la virsta dintilor completa (12-14 ani).
80-90% din populatie prezinta anomalii dentare generate de faptul ca evolutia omului impune micsorarea maxilarelor si cresterea masei cenusii (creier).
Din fericire doar un procent foarte mic, 1-5%, din acestia vor suferi de complicatii severe de tip nevralgii trigeminale sau disfunctii ATM (articulatia temporo mandibulara). Acestea lasa sechele puternice in calitatea vietii individului (dureri goaznice-tendinta suicid, imposibilitatea de a se hrani). Nu exista la ora actuala un tratament curativ pentru aceste situatii.
Ceilalti vor avea modificari mai mult sau mai putin grave. Cert este ca se ajunge la pierderi dentare premature care duc progresiv la necesitatea restaurarilor prin mijloace cunoscute de tip punti dentare, implanturi. Adica costuri deloc neglijabile.
Am dorit sa explicam necesitate unui control din timp la specialist si nicidecum sa sadim o teama cum ca SIGUR vor fi probleme. Conform dictonului “niciodata nu este prea tirziu” puteti cere acum, dupa ce cititi aceste sfaturi, o consultatie la specialistul clinicii noastre!
Tipuri de dispozitive
Din punct de vedere terapeutic tratamentul ortodontic presupune folosirea unor dispozitive concepute sa dezvolte forte active, care obliga dintii si maxilarele sa se dezvolte dupa traiectorii impuse, stabilite in urma unui studiu cefalometric minutios, interpretare grafica (la ora actula pe computer-pina ieri cu rigla si creionul) a radiografiilor craniului si maxilarelor.
In perioada de virsta cat exista dentitie de lapte (temporara) sau mixta (apar dinti definitivi), se folosesc dispozitive numite mobile. Adica pot fi scoase din gura spre satisfactia copilului si insatisfactia medicului!
Recomandarea este sa fie purtate minimum 16 ore pe zi (obligatoriu noaptea la somn). In anomaliile severe se poarta 24 ore, se scot doar la masa.
Responsabilitatea copilului tine foarte mult de cea a parintelui, acest subiect nefacind acum scopul acestei prezentari.
Aparat dentar mobil
Aparatele mobile sunt confectionate din rasini acrilice viu colorate, la alegerea copiilor, pentru a le face cat mai agreabile cu putinta in conditiile date. Din cauza dezvoltarii continue a maxilarelor acest aparat dentar mobil se epuizeaza constructiv dupa aproximativ 1 an.
Astfel, de multe ori se reia amprenta si se construieste alt aparat dentar (aspect mentionat doar din motive financiare).
NEPURTAREA APARATULUI O PERIOADA DE O SAPTAMINA DUCE LA O PIERDERE DE 4-6 SAPTAMINI DIN EVOLUTIA TRATAMENTULUI, DECI ATENTIE!
Conduita Clinicii Stomproced recomanda ca orice problema aveti sau vi se pare ca aveti sa anuntati ortodontul nostru. Departe de noi ideea ca veti fi penalizat verbal sau financiar.
Cunoastem faptul ca lucrul cu copilul cere timp si abnegatie atit din partea medicului cit si a parintelui. Scopul declarat al colaborarii noastre este rezolvarea oricaror probleme INDIFERENT de gradul lor de dificultate.
Aparat dentar adulti
Acum sa trecem la perioada de virsta 12 ani–prezent (30-40ani)!
Din acest moment de virsta tratamentul impune forte ortodontice mai mari si nu mai poate rezolva decit repozitionarea dintilor. Asadar este necesara ortodontia fixa!
Oasele maxilare intre 12 si 18 ani ajung la ceea ce numin maturitatea osoasa de crestere. Ca urmare se mai poate actiona foarte putin sau ineficient asupra acestora.
Daca anomalia este severa si tratamentul cere si actionare la nivelul bazelor osoase maxilare, atunci intervine in scena chirugul BMF, rezolvarea cazului fiind mixta, in 3 etape ortodont – chirug – ortodont.
Ortodontia fixa se refera la actiunea de indreptare a dintilor folosind niste mici dispozitive (BRAKET-uri). Acestea se lipesc adeziv pe fiecare dinte in parte, pe fata vizibila sau pe interior, in functie de tehnica, pe ambele arcade.
Prin toate aceste braketuri trece un arc de diferite grosimi si construit din aliaje metalice care declanseaza actiunea de miscare a dintilor.
Modalitatea de tratatament prin dispozitive ortodontice fixe (aparat dentar fix) are marele avantaj ca actioneaza permanent si ca urmare eficienta acestuia este mult mai mare decit a unuia mobil.
Durata tratament
Durata tratamentului cu aparat dentar este in medie de 18 – 24 luni. Acest lucru nu este deloc de neglijat. Trebuie stiut de la inceput de catre pacient deoarece incetarea acestuia inainte de finalizarea actului terapeutic pe motive subiective de genul „m-am plictisit, nu am stiut ca dureza asa mult” va duce la un esec absolut.
Trebuie inteles ca daca aparatul dento-maxilar (arcadele dentare) nu ajung sa aiba o ocluzie (muscatura) echilibrata, corecta, vor aparea probleme articulare mai grave decit in situatia initiala. Acest lucru deoarece pina la acel moment evolulutia a fost naturala si lenta, spre deosebire de modficarile induse de tratamentul intrerupt!
Acest aspect este discutat si pacientul semneaza in consimtamint astfel incit eventualele esecuri nu pot fi imputate medicului.
Pe parcursul tratamentului creste dificultatea igienei locale. De aceea trebuie insistat cu periajul, se vor folosi periute special concepute pentru aceste situatii, dusul bucal (singurul mijloc perfect eficient). Nu in ultimul rind medicul sau asistenta igienista va ajuta pacientul cu ocazia controalelor periodice lunare.
Suntem de parere ca decat dinti drepti si cariati mai bine strimbi si necariati. Cu alte cuvinte nu toleram indolenta in ce priveste igiena dentara!
Revenind la aparatul ortodontic fix trebuie spus ca acesta poate fi de 3 tipuri din punct de vedere al materialului din care sunt construiti braketii si anume:
- aparat dentar metalic (culoarea inox),
- aparat dentar ceramic (alb – aproape de culoarea dintelui)
- safir/sticla (transparent)
In cazul celor metalice, arcul ce trace prin bracketi este vizibil (aspect titan). Se considera nefizionomic, prin urmare mai ieftin.
In cazul celor ceramice, din safir, arcul este fizionomic adica alb (metal vopsit). Poate fi si din sticla, prin urmare costuri mai mari.
Ambele tipuri sunt identice ca eficienta terapeutica.
Cele doua tipuri de aparat fixe metalic si ceramic/safir se lipesc pe fata anterioara a dintilor.
Aparat dentar Incognito
Vom discuta acum despre ultima aparitie, de top, in materie de solutii ortodontice fixe, si anume aparat dentar INCOGNITO.
INCOGNITO sau mai exact TEHNICA INCOGNITO utilizeaza braketii lipiti pe fata interioara a dintilor (spre limba).
Aceste braketuri sunt realizate din aliaj nobil aur-platina-iridiu printr-o tehnologie de ultima ora care presupune scanarea fetei fiecarui dinte. Apoi se realizeaza sintetizarea fiecarui bracket intr-o imprimanta 3D. Deci este personalizat fiecare bracket pentru fiecare dinte al pacientului.
Singurul laborator ce detine tehnologia este in Germania, inventia apartinind grupului american 3M divizia stomatologie.
Aceste aspecte explica costul mare, chiar prohibitiv.
Marele avantaj al acestei tehnici este faptul ca scurteaza cu aproximativ 30% durata de tratament comparativ cu solutiile fixe, colate anterior, vizibile.
Principalul inconvenient este acela ca uneori jeneaza foarte rau limba. Mai ales in cazul pacientilor care au nevoie prin specificul activitatii lor sa vorbeasca mult. Exemplu: profesori, traineri, lucrul cu publicul, etc.
Indiferent de modalitatea terapeutica aleasa, trebuie stiut ca dupa incetarea tratamentului trebuie pastrata colaborarea cu medicul ortodont. Cel putin inca o perioada de 5 ani, cu intrevederi la 3 luni in primul an si apoi la 6 luni. Chiar si in cazul tratamentelor perfecte exista un mic risc de recidiva.