Aparat dentar fix sau mobil? Metalic sau de safir? Cat costa?

Intrucat primim o multime de intrebari despre tratamentul si folosirea unui aparat dentar, acest articol incearca sa raspunda celor mai des intalnite intrebari.

De ce este necesar tratamentul ortodontic?

Tratament ortodontic aparat dentar
Tipuri de aparate dentare

Preocuparea fiecaruia dintre noi cu referire la aspectul fizic nu reprezinta un tabu. Cu totii suntem in urmarirea zambetului perfect. Din pacate, majoritatea nu avem parte de o aliniere ideala a dintilor. Aici intervine medicul specialist ortodont, instruit si pregatit pentru a obtine cel mai estetic rezultat potrivit pentru dumneavoastra.

Insa, dincolo de estetica, se afla aspectele functionale ale dentitiei. Pentru a le intelege mai bine, trebuie sa stim rolul pozitiei dintilor.

In primul rand, dintele este supus unor forte masticatorii foarte mari. El este capabil sa suporte aceste forte avand o pozitie corecta in os. O inclinare, rotatie sau migrare a acestuia poate duce la dezechilibre, devenind sursa unei mobilitati dentare patologice (parodontoza).

Alte efecte pot fi uzura dintilor, fracturi sau fisuri, leziuni semilunare la baza dintelui ce se pot caria usor, hipersensibilitate, retractia gingiei si a osului, expunerea radacinilor.

O pozitie incorecta a unui dinte poate afecta de asemenea articulatia temporo-mandibulara provocand dureri, cracmente si chiar blocari ale articulatiei la deschiderea gurii.

Spatiile prea mari interdentare pot duce la gingivita ca urmare a presarii alimentelor pe gingie.

Nu in cele din urma, inghesuirea dintilor are ca efect imposibilitatea de a efectua o igiena corecta. Astfel, dintii se cariaza mai repede, tartrul se depune intr-un ritm mai accelerat, iar riscul imbolnavirii dentare si parodontale este semnificativ crescut.

Prin corectarea anomaliilor dento-maxilare, tratamentul ortodontic iti va reda sanatatea dintilor.

La ce varsta se recomanda aparatul dentar?

Aparat dentar copii
Varsta aparat dentar

Datorita tehnologiei de astazi, nu exista o limita superioara de varsta pentru folosi aparatul dentar. Aparatul dentar mobil este recomandat de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Cel fix este recomandat la copii peste 12 ani, adolescenti si adulti de orice varsta.

Prima sedinta la specialist

Prima intalnire cu medicul ortodont se rezuma de obicei la o discutie libera. Se va stabili daca este necesara interventia ortodontica. Se pot lua de asemenea amprente pentru realizarea unor modele de studiu. In elaborarea planului de tratament este necesara realizarea unui dosar ortodontic.

Acesta include fotografii ale fetei, intraorale, radiografie panoramica, teleradiofragii. Dosarul va fi realizat in clinica sau intr-un centru radiologic specializat, la recomandarea medicului.

Pretul dosarului ortodontic variaza de la 130lei la 400lei in functie de complexitate. Ulterior, medicul va studia aceste date si va elabora un plan de tratament si o estimare a costurilor.

Aparat dentar mobil

Aparat dentar mobil

Rolul principal al acestuia este de a intercepta si de a corecta partial anomaliile de crestere a maxilarelor. Atunci cand se observa din timp o dizarmonie in dezvoltarea aparatului dento-maxilar, se poate interveni pentru a evita complicatiile. Intrucat varsta este mica, oasele sunt in formare, articulatia este laxa iar dintii sunt usor de repozitionat, efectele apar rapid.

Anomalia poate fi corectata sau gradul de afectare poate fi scazut semnificativ.

Actiunea acestui tip de aparat dentar este de maxim 1 an. Dupa aceasta perioada, are rol numai de contentie. Pentru a continua modificarea maxilarelor si a pozitiei dintior, trebuie refacut.

Dupa cum am mentionat, varsta recomandata este de pana in 12 ani. La varste mai mari, de obicei nu mai este eficient.

Contine 2 componente:

  • o placa acrilica sau din rasina polimerica
  • crosete din sarma adaptate pe dinti

Exista un surub pe care parintele il va activa conform instructiunilor medicului, de obicei o data pe saptamana. De asemenea, copilul va veni la control o data la 3-4 saptamani pentru a verifica pozitia dintilor si pentru a adapta sarmele conform reasezarii dintilor.

Purtarea zilnica este esentiala, minim 20 de ore, cu exceptia meselor, cand se pastreaza in cutiuta speciala. Trebuie curatat cu periuta si pasta de dinti, la fel cum se curata si dintii, dupa fiecare masa. Orice modificare aparuta (daca nu se repozitioneaza corect, sau apare un disconfort) trebuie comunicata medicului.

Pretul pentru o arcada este de 1400 lei.

Aparat dentar colorat

Aparat colorat

Pentru copii, tratamentul este transformat intr-un joc, iar aparatul dentar intr-o jucarie. Exista numeroase combinatii de culori disponibile pentru realizarea componentei acrilice.

Astfel, fiecare copil poate personaliza portiunea de acrilat dupa propriul gust. De la culori simple, rosu, albastru, roz, portocaliu, verde, mov, la variante transparente sau cu sclipici. Pentru cele din rasina polimerica, exista pattern-uri din care poate alege (dalmatian, camuflaj etc.).

Combinatiile sunt nenumarate, copilul luand decizia ghidat numai de imaginatie.

Desi pare nesemnificativ acest lucru, insa implicarea activa a copilului este esentiala.

Purtarea de minim 20 de ore pe zi, zilnic, igienizarea si ingrijirea atat a aparatului dentar cat si a dintilor sunt sarcini ce ii revin acestuia. Complianta la tratament este esentiala pentru succesul final. O zi de nepurtare inseamna o saptamana de tratament pierduta!!

Aparat fix metalic, clasic (cel mai frecvent utilizat)

aparate dentare metalice fixe
Aparat dentar metalic

Acesta consta in colarea (lipirea) bracket-urilor metalice pe fata vizibila a dintilor, legarea intre ele printr-un arc (o sarma) fixat cu ajutorul unor elastice. Lipirea bracket-urilor si activarea dureaza aproximativ o ora.

Dupa fixare, sunt necesare controale periodice la aproximativ 4-5 saptamani.

Durata unui tratament variaza de la cateva luni, pana la mai mult de 2 ani, pentru cazurile complexe. O medie este de aproximativ 1,5-2 ani.

In primele 4-5 zile de la fixarea bracket-urilor, pacientul va simti un disconfort, pana la durere, produs de tractionarea dintilor. Senzatia va disparea repede si nu se va repeta la fiecare activare. Pentru a usura aceste zile, se recomanda administrarea unor antialgice orale (ex. Ibuprofen).

Principalul avantaj al bracket-urilor metalice este gradul de rezistenta mecanica. Riscul de a se sparge, de a se dezlipi este mult mai mic decat in cazul variantelor estetice.

De asemenea, se apreciaza ca timpul de tratament este cu aproximativ 10-20% mai scurt comparativ cu cele fizionomice. Astfel, notam o fiabilitate superioara in cazul tratamentului cu piese metalice.

Pretul pentru un aparat dentar fix metal este 3500 lei pe arcada, fiind mai economic comparativ cu variantele fizionomice.

Dezavantajul consta in faptul ca aparatele dentare metalice au o estetica mai slaba.

Aparat dentar ceramic

Atat etapele terapeutice cat si indicatiile de ingrijire sunt identice celor metalice si din safir. Diferenta principala se refera la faptul ca bracket-urile sunt realizate din ceramica, avand culoarea dintilor. Astfel, sunt mai dificil de observat. Se obtine un efect estetic crescut.

Riscul principal este de a sparge sau dezlipi piesele de pe dinti. Ceramica este mult mai casanta decat metalul. Din acelasi motiv, fortele exercitate vor fi mai mici, prelungind astfel timpul de tratament. O atentie sporita a medicului, dar si a pacientului, duc insa la posibiltatea de a neglija acest dezavantaj.

In concluzie, aceste diferente sunt destul de mici, rezultatele finale obtinute cu un aparat dentar ceramic fiind la fel de bune.

Pretul pentru aparatul dentar ceramica este de 4000 lei pe arcada.

Aparat dentar safir

Pret aparate dentare safir
Aparate dentare safir

Bracket-urile din safir sunt transparente, perfect netede, nu se coloreaza si nu acumuleaza placa bacteriana. Sunt mai usor de purtat, mai confortabile si se igienizeaza usor. Comparativ cu cele din ceramica, acestea sunt mult mai rezistente si se lipesc mai usor si mai bine pe dinte.

Ofera un raport optim de estetica si eficienta.

Pretul pentru un aparat dentar safir este de 4500 lei pe arcada.

Reprezinta cea mai estetica optiune in cadrul tratamentului ortodontix fix lipit pe fata vizibila a dintilor.

Incognito invizibil

aparate dentare Incognito invizibile

In cazul unor exigente estetice superioare, se recomanda tehnica linguala, de electie fiind tratamentul Incognito. Reprezinta una dintre cele mai noi inovatii in ceea ce priveste tratamentul ortodontic.

Estetica este maxima, bracket-urile fiind fixate pe fata interna a dintilor, complet invizibile. Spre deosebire de cele prezentate anterior, acestea nu sunt prefabricate. In urma realizarii unei amprente digitale intraorale, bracket-urile se realizeaza personalizat pe fiecare dinte in parte. Rezultatul consta in obtinerea unor piese perfect adaptate pe fiecare dinte.

Un alt aspect importat este materialul din care sunt realizate.

Sunt utilizate aliaje din aur, metal extrem de biocompatibil, inlaturand riscul unei alergii. De asemenea, maleabilitatea acestuia ofera o si mai buna adaptare.

S-a observat o scadere a timpului de tratament, efectele fiind vizibile in primele 2 luni. Tratamentul cu aparate dentare Incognito poate corecta majoritatea anomaliilor, oferind rezultate impresionante. In urma discutiei cu medicul specialist ortodont, veti stabili daca sistemul Incognito este cel mai potrivit pentru dumneavoastra.

Nu exista recomandari speciale, fiind valabile aceleasi recomandari ca pentru orice tip de aparat dentar. Pacientii descriu un mic disconfort in primele zile dupa montare ce dispare complet. Trebuie sa tineti cont de faptul ca pozitia lunguala a bracket-urilor poate incomoda vorbirea. Acest lucru reprezinta o problema pentru actori, cantareti sau public speakers.

Acest aparat dentar este descris de catre practicieni drept o unealta invizibila cu efecte semnificative.

Pretul pentru un aparat dentar invizibil este de 2500EUR pentru o arcada.

Precautii si recomandari

Este recomandat sa rezolvati restul problemelor de sanatate a dintilor inaintea inceperii tratamentului ortodontic (carii, tartru).

Va trebui sa evitati pe cat posibil alimentele tari, lipicioase. Veti evita sa muscati din fructe tari (mar, para).

Igiena unui aparat dentar necesita o atentie sporita: veti folosi periuta normala, periuta interdentara pentru a curata resturile alimentare ramasa intre bracket-uri. Este recomandata folosirea dusului bucal.

Dupa finalizarea tratamentului, veti reveni la control la 2, 6 luni, 1, 2, 5 ani si ori de cate ori apar probleme.

Finalul tratamentului ortodontic

Cand alinierea dorita a dintilor este atinsa, perioada de tratament activ se incheie. Insa, dintii vor avea tendinta de a se misca, incercand sa ajunga la pozitia initiala. Pentru a evita acest lucru, medicul foloseste un mijloc de contentie. Exista 2 tipuri: fixa si mobila. Contentia fixa se refera la lipirea unui retainer pe fata interna a dintilor (de obicei cei 6 dinti frontali inferiori si superiori).

Pentru pacientii cu igiena buna, contentia fixa nu reprezinta o neplacere.

Contentia mobila este fie sub forma unui aparat mobil inactiv (descris anterior), fie sub forma unor gutiere. Acestea trebuie purtate in fiecare zi in primele luni, urmand ca medicul sa decida o intrerupere treptata. Se recomanda ca o noapte pe saptamana sa verificati prin gutierele respective daca s-a modificat pozitia dintilor.

Pentru a incheia tratamentul ortodontic si pentru a realiza contentia, costurile sunt de 800lei.

Pret aparate dentare

Cat costa in total?

Incluzand preturile pentru analize, sistem, contentie (incluzand 12 luni de consultatii), pretul variaza intre:

  • Metalic: 4400-4600 lei/arcada
  • Ceramica: 4900-5100 lei/arcada
  • Safir: 5400-5600 lei/arcada
  • Incognito: 2500-2600 EUR/arcada

La acestea, exista posibilitatea de a se adauga, la nevoie, pretul unui disjunctor (1650 lei) sau al unui microimplant (500 lei). Acestea sunt sisteme ajutatoare tratamentului ortodontic rezervate cazurilor mai complexe. Veti primi o estimare completa a costurilor la finalizarea planului de tratament.

Pentru orice nelamuriri despre orice aparat dentar nu ezitati sa intrebati medicul. Impreuna, veti reusi sa obtineti un zambet frumos si o dantura sanatoasa!