Parodontologie (tratamentul afectiunilor gingivale)

Cu siguranta multi au auzit de “parodontoza”(corect parodontita marginala),  si probabil la fel de multi au cel putin unul din semnele bolii parodontae: mirosuri neplacute, sangerari gingivale, gingii care s-au retras, dinti care si-au schimbat pozitia, care se misca, sau care pur si simplu au cazut.

Din pacate aceasta problema este neglijata in general, inca de multi dintre medici si de marea majoritate a pacientilor. De ce este ignorata? Penttru ca in majoritatea cazurilor, boala parodontala NU DOARE, ci doar ofera cateva semnale de alarma discrete, greu de observat de majoritatea pacientilor. Orice sangerare gingivala care persista poate ascunde o etapa a acestei boli.

De ce apare?

Datorita microbilor ce se cantoneaza in santul gingival si favorizat de tartru, fumat, dinti cariati, inghesuiti sau in pozitii,  lucrari dentare incorect adaptate, extractia dintilor fara a trata lipsa acestora, diferite modificari hormonale, si afectiuni generale (diabet, avitaminoze, etc). Este dovedit faptul ca o igiena dentara corect efectuata reduce la aproape 0 riscul aparitiei bolii parodontale.

Se trateaza parodontoza? Cum?

Da , se trateaza, iar tratamentul este dirijat in functie de gradul de evolutie al acestei boli, de la simpla instruire in vederea efectuarii unui periaj corect, pana la operatii complicate de regenerare a osului si tasuturilor invecinate.

Ea debuteaza cu o gingivita (gingiile sangereaza, sunt usor tumefiate si apare si usoara jena la nivelul acestora). Constientizarea problemelor gingivale in acest moment si aplicarea unui tratament adecvat, duce la refacerea perfecta a gingiei.

Neglijarea acestei gingivite conduce aproape sigur catre o parodontita marginala, adevarata boala parodontala, ce presupune o afectare ireversibila a osului si a gingiei ce il acopera: nivelul osului scade, gingia se retrage, dintii devin mobili. In acest moment este nevoie de o schema terapeutica  ce va fi adaptata bolii pacientului ( curatari profesionale, chiuretaje gingivale, operatii cu lambou, aditii de os si grefe gingivale, medicatie specifica).

Insa cea mai lunga si dificila parte a tratamentului este efectual de pacientul insusi, prin mentinerea unei igiente perfecte dupa tratamentul efectuat de catre medic, altfel recidiva bolii parodontale devine o certitudine.

O data aparuta, aceasta afectiune creeaza un cerc vicios : placa microbiana se acumuleaza pe dinte la nivel finfival, gingia se inflameaza, sangereaza, apar dureri discrete ce ne fac sa periem mult mai precaut zona respectiva. Evident, placa microbiana se va depune in continuare si va mentine acea stare de inflamatie.

In concluzie, parodontita marginala (parodontoza) netratata are un impact nefavorabil asupra starii de sanatate generale, asupra functionalitatii aparatului dento-maxilar, afectand totodata si viata sociala prin pierderea sau migrarea dintilor.