Implant dentar – pret, durata, tratament
Tratamentul cu implant dentar este astazi accesibil pentru majoritatea pacientilor. Asistam la un progres tehnologic impresionant, dar si la imbunatatirea tehnicilor chirurgicale. Drept rezultat, optiunea de inlocuire a dintilor pierduti cu implanturi a devenit una standard.
Meniu articol
Implanturi dentare – ce sunt?
Implanturile dentare reprezinta optiunea ideala de tratament atunci cand e nevoie sa inlocuim un singur dinte. Este realizat de cele mai multe ori din titan. Materialul ii ofera o rezistenta foarte mare. Biocompatibilitatea cu tesuturile inconjuratoare este crescuta. Prognosticul tratamentului este favorabil, fiind un tratament de care va veti bucura pe termen lung.
Intregul procesc terapeutic contine mai multe etape. Dintele final este compus din mai multe elemente:
- implantul propriu zis, confectionat, de regula, din titan. El inlocuieste radacina dintelui pierdut si este inserat printr-o manopera chirurgicala minim invaziva. Acesta este inclus complet in os.
- bont protetic – se insurubeaza in implant si pe acesta se va fixa coroana .
- coroanafinala – cimentata pe bont sau poate fi corp comun cu bontul, fiind insurubate impreuna direct in implant.
Datorita tehnologiei moderne, pe langa o functionalitate excelenta a dintelui restaurat, astazi discutam si de o estetica crescuta. Datorita coroanelor de conformare gingivala provizorii, datorita tehnicilor imbunatatite, aspectul final al restaurarii este identic cu cel al unui dinte natural, fara margine gingivala retrasa sau gri.
Indicatii implanturi dentare
Indicatiile pentru implanturi dentare sunt:
- lipseste un singur dinte iar dintii vecini sunt sanatosi (edentatie unidentara);
- lipsesc ultimii dinti posteriori (edentatie terminala);
- nu exista suficienti dinti stalpi pentru o lucrare fixa clasica (edentatie intinsa);
- nu mai exista niciun dinte si alternativa este o proteza mobila (edentatie totala);
Tipuri implanturi dentare
Dupa materialul din care sunt confectionate, implanturile dentare sunt impartite in:
- titan sau aliaj de titan
- zirconiu
- aliaj zirconiu-titan
O alta diferenta tehnologica este modul in care sunt confectionate spirele acestuia, dimensiunile lui, precum si tratamentul aplicat pe suprafata materialului. Aceste elemente difera pentru a putea folosi un tip de implant potrivit fiecarui caz clinic in parte. Criteriile obiective de selectie sunt volumul si densitatea osului unde se va insera implantul dentar. Astfel avem diferite diametre si lungimi.
Exista implanturi pentru os dens sau pentru os mai spongios.
Pacientul poate alege varianta potrivita din mai multe optiuni prezentate de medicul dentist. Criterile frecvent folosite de pacient sunt estetica si pretul materialelor.
Pret implanturi dentare
Pretul pentru implanturi dentare variaza mult in functie de tip, firma producatoare, experienta chirurgului, insa pretul mediu al unui implant este de aproximativ 650EUR.
Cat dureaza tratamentul?
Tratamentul cu implant dentar are o durata diferita pentru fiecare caz, insa poate fi impartit in cateva etape principale:
- etapa de pregatire: analiza CBCT si plan tratament
- etapa 1 chirurgicala
- etapa 2 chirurgicala
- etapa protetica provizorie
- etapa protetica definitiva
In total, perioada de tratament se incadreaza intre 4-6 luni.
Etape implanturi dentare
Pregatire tratament implanturi dentare
Primul pas este analiza CBCT. Medicul decide ca se poate insera implantul dentar cu sau fara a fi necesare interventii suplimentare de aditie osoasa si redacteaza un plan de tratament.
Exista situatii cand osul maxilar nu are volum suficient. In aceste cazuri, medicul poate propune o interventie de aditie osoasa.
Osul folosit este fie sintetic, natural (origine animala) sau prelevat direct de la pacient.
Interventia chirurgicala are loc inainte de a insera un implant cu aproximativ 4-6 luni.
Inserarea implantului dentar
Urmeaza etapa chirurgicala a inserararii implantului dentar. Interventia dureaza aproximativ 40-60 minute si se realizeaza cu anestezie locala. Perioada de recuperare este scurta. Pacientul isi poate relua activitatea normala din aceiasi zi. Trebuie totusi sa urmeze instructiunile de ingrijire primite de la medic.
Dupa inserarea implanturilor, urmeaza o perioada de vindecare ce dureaza intre 2-4 luni.
Descoperirea implantului
A doua interventie chirurgicala are loc dupa ce implanturile dentare au terminat procesul de osteointegrare (osul s-a vindecat in jurul lor). Sedinta este scurta (20-30 min) si reprezinta descoperirea implantului si aplicarea unei cape de vindecare. Gingia se va conforma in jurul acesteia, mimand felul in care va fi in jurul coroanei. Consecutiv acestei interventii, se asteapta 7-10 zile.
Coroana provizorie
Pentru a atinge toate exigentele de estetica si functionalitate, este recomandat ca implantul dentar sa primeasca o coroana provizorie de conformare gingivala.
Aceasta are rolul de a modela perfect gingia astfel incat coroana finala sa aiba un aspect cat mai natural. Se formeaza astfel papile ce inchid spatiile interdentare.
Etapa finala
Etapa protetica definitiva incheie tratamentul si se realizeaza in 2-3 sedinte. Coroana poate sa fie cimentata pe bontul protetic sau poate fi corp comun cu acesta, fiind insurubata direct in implant.
Implant intr-o singura sedinta
In unele situatii, este posibila incarcarea imediata a implantului dentar. Astfel, in prima sedinta, cand este inserat implantul, se pune si o coroana provizorie sau capa de vindecare.
Pacientul va sta cu lucrarea provizorie pe toate perioada osteointegrarii (2-4luni). Ulterior, se va realiza direct coroana finala. Incarcarea imediata permite scaderea perioadei de tratament si renuntarea la etapa de descoperire.
Coroana dentara
Exista mai multe tipuri de coroane ce pot fi folosite. In primul rand, exista 2 moduri de a fixa coroana dentara. Ea sa fie cimentata pe bontul protetic sau poate fi insurubata. Coroanele insurubate au avantajul ca pot fi indepartate de catre medic la controlul periodic. Astfel, se poate verifica implantul si se poate realiza igienizarea lucrarii protetice. Totodata, se elimina posibilitatea de a ramane exces de ciment sub coroana. Materialul ramas uneori este un factor iritativ pentru gingie. Gingia inflamata creste riscul aparitiei periimplantitei.
Coroanele dentare pot fi confectionate din:
- metal si ceramica
- ceramica presata
- zirconiu
Principala diferenta dintre ele este aspectul estetic. Ele sunt indicate in functie de pozitia dintelui inlocuit, fortele masticatorii, spatiul disponibil. Alegerea coroanei se realizeaza impreuna cu pacientul, tinand cont de exigentele de estetica.
Contraindicatii implanturi dentare
Tratamentul prezinta un numar limitat de contraindicatii. Acestea pot fi temporare sau absolute.
Contraindicatii absolute implanturi dentare:
- Generale:
- Tratament cu bifosfonati
- Radioterapie
- Leucemie acuta
- Afectiuni cardiace severe: IMA recent (<6luni); Insuficienta cardiaca;
- Locale
- Tumori maligne ale oaselor maxilare
- Volum insuficient de os alveolar si imposibilitatea de a se realiza aditie osoasa
Contraindicatii relative (contraindicat temporar):
- Diabet Zaharat
- Igiena defectuoasa
- Sarcina
- Boli autoimune
- Boli psihiatrice
Avantaje implantul dentar
Principalele avantaje implanturi dentare:
- Conservarea dintilor vecini (nu mai sunt slefuiti pentru a se inlocui un dinte pierdut)
- Interventie minim invaziva cu recuperare rapida
- Inlocuirea dintelui pierdut reface integritatea aparatului dento-maxilar functional si estetic
- Evita suprasolicitarea dintilor ramasi de catre fortele masticatorii
- Previne migrarea dintilor in sens vertical si orizontal ca urmare a extractiei
- Durabilitatea implantului ofera un prognostic bun pe o perioada foarte lunga de timp. Indicatiile de ingrijire oferite de medicul dentist trebuie respectate
- Ofera un confort crecut, dand senzatia de dinte natural
- Tratamentul cu implanturi este alegerea ideala. Cu ajutorul lor, se poate realiza o lucrare dentara fixa atunci cand sunt foarte multi dinti pierduti si tratamentul clasic ofera o proteza mobila. Astfel, ofera confort si creste calitatea vietii sociale.