Tratamentul cariei simple si complicate
Dintele este alcatuit din :
- o parte coronara, vizibila in cavitatea bucala, formata din smalt, dentina si pulpa coronara
- o parte radiculara, care nu este vizibila in cavitatea bucala (situata in os) formata din cement, dentina si pulpa radiulara
Smaltul, care este invelisul protector al dintelui, este avascular si neinervat, iar o carie superficiala in smalt nu provoaca nici un fel de sensibilitate . Odata ajunsa la nivelul dentinei, caria poate produce disconfort mai mare sau mai mic in functie de profunzime.
Caria Simpla
In primele stadii cariile nu prezinta simptome. Pe masura ce avanseaza, apare sensibilitatea dentara in principal la consumul de bauturi si alimente reci sau dulci.
Tratamentul in acest stadiu este rapid si simplu. Consta in indepatratea in totalitate a tesutului dentar afectat de carie, se aplica un material protector pentru pulpa dintelui si ulterior materialul compozit (plomba) care va avea o rezistenta crescuta si o culoare cat mai apropiata de nuanta naturala a dintelui.
Caria complicata
Daca, odata descoperita, caria nu este tratata, ea avanseaza, distrugand din ce in ce mai mult din dinte si afectand ireversibil pulpa dentara.
Caria complicata are o simptomatologie variabila in functie de forma pe care o imbraca :
- In pulpita: durere severa, care poate fi spontana, de obicei iradiaza pe toata partea respectiva, care nu cedeaza la analgezice obisnuite.
- Gangrena: nu exista durere, pulpa dentara se mortifica, iar dintele prezinta o distructie marcata. Daca nu se intervine, cangrena poate evolua si se poate complica la randul ei cu diferite forme de parodontita apicala (o infectie localizata la baza dintelui ce afecteaza tesutul osos), de cele mai multe ori, in aceste cazuri tratamentul de pastrare a dintelui nu mai este posibil, singura modalitate de tratament fiind extractia.
Tratamentul cariei complicate (cu exceptia cazurilor de cangrena complicata in stadiu avansat) are ca obiectiv pastrarea dintelui si sunt necesare mai multe sedinte de tratament. Se indeparteaza pulpa din dinte, se dezinfecteaza bine canalul radicular, se obtureaza canalul si ulterior se reface morfologia dintelui.
In general dupa un tratament endodontic, este recomandata acoperirea dintelui cu o coroana de invelis, pentru a evita fracturarea in timp a peretilor dentari.