Bijuterii dentare

Asa cum era de asteptat, la fel ca si celelalte domenii, medicina dentara a evoluat foarte mult, ajungand sa se puna un accent din ce in ce mai mare pe estetica dentara. Pe langa detartrajul si albirea dintilor pentru un zambet de invidiat, pacientii au inceput sa recurga la mai multe trucuri.

Tatuajul dentar

Nu e deloc gresit sau daunator pentru sanatatea orala, un tatuaj dentar. Acestea se pot face pe suprafata dintelui si se refera la un desen aplicat pe o coroana ceramica, ulterior montata pe dantura pacientului.

Tatuajul dentar este realizat de medicul tehnician, iar modelul poate varia.

Tatuarea suprafetei dentare s-a inspirat din medicina legala, acolo unde dintii individuali au un marcaj permanent pentru a putea fi indosariati.

tatuaj dentar

Desigur daca pacientul doreste inlaturarea tatuajului dupa cimentarea coroanei, medicul poate poliza suprafata coroanei fara a fi necesara inlocuirea acesteia.

Bijuterii dentare cristale

Se pot aplica de asemenea si bijuterii dentare, tehnica fiind total neinvaziva deoarece acestea se lipesc cu un adeziv special pe dinte. Ca bijuterii se pot folosi cristale semipretioase cum ar fi cristalul Swarovski sau chiar cristale pretioase. Deoarece se aplica prin tehnici adezive speciale, lipirea este extrem de rezistenta.

bijuterie dentara canin
Bijuterie dentara cristal

Diamantul se poate aplica pe oricare dinte ales de pacient insa se prefera alegerea dintilor frontali superiori, deoarece acestia sunt cei mai vizibili. Se recomanda de asemenea aplicarea cristalului pe dinti frumosi, tratati, fara carii pentru a crea un contrast placut atunci cand pacientul zambeste.

Nu e nevoie ca pacientul sa vina cu diamantul procurat de el, deoarece, in cele mai multe cazuri, acesta poate gasi un sortiment bogat de bijuterii chiar la cabinetul medical.

Inainte de aplicarea diamantului pe dinte, pacientul este supus unui periaj profesional care indeparteaza toate resturile de alimente si placa bacteriana. Apoi se usuca foarte bine dintele ales pentru aplicarea bijuteriei, se conditioneaza dintele dupa care se aplica adezivul si bijuteria.

Pentru intarirea adezivului se foloseste o lampa speciala de fotopolimerizare pentru doar cateva secunde.

bijuterii swarovski

Daca, dupa aplicare pacientul se hotaraste sa indeparteze diamantul, medicul poate folosi o tehnica speciala de indepartare. Se inlatura adezivul si apoi dintele va arata la fel ca inainte de aplicarea bijuteriei.

Tatuajul si bijuteriile dentare sunt forme de arta corporale care nu produc nici o vatamare dintelui si reprezinta o transformare complet reversibila.

Durata folosire si functionare

Bijuteriile dentare sunt special proiectate pentru uz stomatologic si pot sta atasate perioade indelungate de pana la 6 luni sau chiar un an, doi daca sunt bijuterii permanente. Exista si optiunea unor bijuterii temporare care pot rezista pana la 6 saptamani sau un pic mai mult.

Prezenta lor in cavitatea bucala nu impiedica functiile normale, cum ar fi folosirea atei dentare, periajul, apa de gura sau guma de mestecat si nici nu necesita intervenirea unei schimbari in igiena dentara.

Este usor accesibila inlaturarea sau inlocuirea cu o culoare diferita, procedurile fiind la fel de rapide si nedureroase ca si montarea lor.

Purtarea bijuteriilor dentare are efecte estetice dar poate avea si un aspect benefic in ceea ce priveste sanatarea orala a pacientului deoarece acesta devine mai constiincios cu igiena sa orala.