Tratamente

Profilaxie

Profilaxia reprezinta domeniul din stomatologie adaptat pe proverbul “Paza buna trece primejdia rea”.

Astfel, profilaxia este compusa din proceduri si tehnici adaptate pentru a preveni aparitia celor mai frecvente patologii oro-dentare, caria si boala parodontala. Prin profilaxie, evitam pierderea dintilor si alte complicatii ulterioare, precum si tratamentele costisitoare si dificile ce pot fi necesare.

Medicul stomatolog, impreuna cu pacientul, pot stabili un plan de profilaxie avand scopul de a evita aparitia problemelor dentare sau recidiva celor deja tratate.

In urma unui examen clinic, medicul stabileste nevoile fiecarui pacient. Printre metodele de profilaxie efectuate de medic regasim: detartrajul manual, detartrajul cu ultrasonice, prophy-jet (air-flow), periaj profesional, fluorizari, sigilari.

O igiena orala efectuata corect, de 2 ori pe zi, dupa tehnica explicata de medic, completand periajul cu mijloace auxiliare de curatare (ata dentara, periute interdentare, apa de gura, dus bucal) este esentiala pentru a completa tehnicile de profilaxie efectuate in cabinet. De asemenea, parte din profilaxie este si controlul dietei.

Pentru a preveni imbolnavirile oro-dentare recomandam:

 1. igiena orala complete dupa instructiunile medicului
 2. reducerea numarului de gustari dulci si a fumatului
 3. revenirea la control periodic, detartraj si periaj profesional sau air-flow o data la 6 luni

Tratamentul cariei

Caria dentara apare atunci cand bacteriile de pe suprafata dintelui produc compusi cu un pH acid ce deminerealizeaza smaltul.

Ea evolueaza treptat, in timp devenind profunda. Caria simpla se trateaza prin tehnici minim invazive, folosind materiale compozite moderne, fizionomice si rezistente. Procedura este nedureroasa si dureaza putin. De asemenea, in cazul cariilor intise se pot recomanda incrustatiile din compozit sau ceramica. Acestea ofera estetica si rezistenta superioare.

Atunci cand procesul carios ajunge la camera pulpara, caria devine una complicata. In acest moment, este necesar un tratament de canal pentru a salva dintele. In acest caz, pana a va prezenta la medic, este posibil sa apara complicatii pulpare: durere, inflamatie. De asemenea, in urma tratamentului de canal, se recomanda aplicarea unui pivot intraradicular si imbracarea dintelui intr-o coroana, pentru a creste rezistenta mecanica a acestuia.

Astfel, cu cat prezentarea la stomatology este mai tardiva, cu atat tratamentul este mai complex iar disconfortul resimtit de dvs. este mai ridicat. Astfel, recomandam controlul periodic la 6 luni, pentru depistarea proceselor carioase in stadia precoce, usor de rezolvat si pentru a evita complicatiile.

Estetica dentara

Estetica dentara poate fi metoda prin care veti obtine zambetul increzator mult visat.

Intr-o lume in care aspectul fizic primeaza, restaurarea strict functionala a zambetului nu mai este de actualitate. Desi punem accentul pe util, ne place sa adaugam elementele estetice dorite si de pacient. Astfel, in secolul 21, stomatologia se imbina cu arta.

Respectand reguli de culoare, simetrie, compozitie, asemeni unui artist, specialistii nostrii in estetica dentara depun toate eforturile pentru a obtine, impreuna cu dvs. , acel zambet stralucitor scos parca din reclamele TV.

In estetica dentara vorbim despre:

 1. Albire dentara acasa in gutiere speciale
 2. Albire dentara in cabinet cu lampa cu ultraviolete ZOOM
 3. Obturatii (plombe) fizionomice
 4. Fatete din ceramica E-max, foarte subtiri, perfect adaptate pe dintii dumneavoastra
 5. Coroane integral ceramice E-max

Protetica

Specialitatea de protetica dentara intervine in momentul in care distructiile coronare sunt intinse sau pentru a inlocui un dinte absent.

Astfel, reprezinta restaurarea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile.

Putem discuta despre restaurari simple unidentare cu ajutorul unui pivot radicular si a unei coroane, de restaurare complexa a unei brese edentate intinse sau chiar a absentei totale a dintilor.

Tipurile de proteze dentare biocompatibile:

 1. coroana metalo-ceramica total fizionomica pe dinti naturali sau pe implanturi dentare
 2. coroana integral ceramica (pe zirconiu sau din ceramica presata) pe dinti naturali sau pe implanturi dentare
 3. proteza partial scheletata cu sisteme special de mentinere si stabilitate
 4. proteza totala

Chirurgie & Implantologie

In momentul in care caria dentara sau boala parodontala au ajuns in stadii avansate si au determinat complicatii, de cele mai multe ori este indicata extractia.

Specialitatea de chirurgie si implantologie se ocupa cu tehnici conservatoare (chiuretaje subgingivale), dar si cu extractia dintilor, inserarea implanturilor dentare, precum si alte proceduri asociate (sinus lift, grefe osoase, grefe de tesut moale).

Toate aceste proceduri sunt realizate sub anestezie locala, existand si posibilitatea de a realiza sedare intravenoasa, in cazul in care pacientul o cere. Astfel, exeperienta este una confortabila cu beneficii maxime.

Parodontologie

Parodontologia este domeniul stomatologiei ce se ocupa cu tratamentul afectiunilor parodontale.

In cadrul acestor afectiuni includem: boala parodontala, retractii gingivale, gingivita localizata sau generalizata (sangerari gingivale). Aceste afectiuni apar ca urmare a: igienei orale nesatisfacatoare, acumularii de placa bacteriana, fumatului, stresului, dietei precum si a altor factori generali si genetici. Daca nu sunt tratate, aceste afectiuni duc la pierderea atat a dintilor cat si a suportului osos din jurul acestora.

Prin tehnici moderne si cu ajutorul unor materiale biocompatibile intens studiate, se poate obtine o stare stabila a parodontiului in cabinet, urmand ca pacientul sa intretina acest lucru acasa.

Tratamentele parodontale includ:

 1. regenerare tisulara ghidata
 2. detartraje manuale
 3. planare radiculara
 4. acoperirea radacinilor dentare expuse

Pacientilor cu afectare parodontala le recomandam sa viziteze cabinetul stomatologic pentru igienizare cel putin o data la 6 luni.

In cadul interventiilor parodontale includem si remodelarea estetica a marginii gingivale, gingivectomia. Astfel, se poate mari dimensiunea coroanei clinice si se poate imbunatatii aspectul estetic al vestitului „gummy smile”.

Ortodontie

Ortodontia se ocupa cu alinierea si repozitionarea unor dinti ce au erupt in pozitii nefavorabile, precum si cu ghidarea cresterii maxilarelor in cazul pacientilor tineri.

Dincolo de aspectul estetic, ortodontia regleaza ocluzia dentara. Pozitiile ectopice ale dintilor pot duce la creearea unor interferente care, in timp, se pot complica cu afectarea articulatiei temporo-mandibulare precum si cu mobilitatea dentara si pierderea dintilor ca urmare a traumei ocluzale.

Astfel, recomandam redresarea ortodontica in special pentru a reda functionalitatea aparatului dento-maxilar.

Astazi, ortodontia nu se adreseaza numai copiilor si tinerilor. Tratamentele ortodontice sunt indicate si adultilor.

In tratamentele ortodontice se folosesc aparate dentare fixe sau mobile, din diferite materiale.