Aparat dentar fix

Aparatele ortodontice sunt dispozitive folosite pentru indreptarea, alinierea sau corectarea pozitiei dintilor, ajustarea sau dirijarea cresterii maxilarelor sau alinierea arcadelor. Aparatele dentare conventionale sunt realizate din fire metalice sau bracket-uri care sunt fixate pe dinti, cu rolul de a impinge si a trage treptat dintii pentru alinierea lor cat mai corecta.

Durata tratament si eficienta

Durata intregului proces poate varia in functie de complexitatea problemei care trebuie tratata. Pentru a avea eficienta dorita, unele dispozitive ortodontice se lipesc de dinti sau se aplica in interiorul cavitatii bucale. Ortodontia a evoluat foarte mult in ultimul timp si s-a ajuns la folosirea unor aparate din ce in ce mai sofisticate si mai putin vizibile.

Aparatele dentare fixe sunt folosite de obicei pentru corectarea pozitiei dintilor; sunt printre cele mai populare tipuri de aparate si reprezinta unul dintre primele tipuri de tratament impotriva anomaliilor dentomaxilare. Din punct de vedere tehnic, acesta este realizat  din bracket-uri, sarme, inele, butoni, arcuri si legaturi (elastice/metalice).

Ce sunt Bracket-urile?

Bracket-urile sunt placute confectionate din materiale ca ceramica, safirul, aurul platinat sau otelul inoxidabil, fixate cu ajutorul adezivilor pe dinti, fie pe zona vestibulara, fie in spatele dintilor (in cazul aparatelor dentare invizibile-aparate linguale). Aparatul dentar fix este recomandat atat pentru copii cat si pentru adulti, cu avantajul de a alinia dintii cu o precizie mult mai mare decat un aparat dentar mobil.

Tipuri de aparat fix

Aparate dentare metalice

Aparat metalic, pe langa faptul ca este cel mai des intalnit tip de aparat, evolutia tehologica a facut purtarea acestuia mult mai confortabila decat la inceputurile sale. Sunt mai ieftine decat alte aparate fixe, potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale si sunt foarte apreciate pentru robustetea lor. Sunt confectionate din otel inoxidabil, cu optiunea de a adauga elastice colorate pentru un design unic (cerinta folosita mai ales de copii). Aparatul poate fi usor personalizat la fiecare vizita la ortodont.

Aparate dentare ceramice

Aparat ceramic, din ce in ce mai preferat, fiind mai putin vizibil decat aparatul dentar metalic (bracket-urile ceramice sunt confectionate dintr-un material transparent si vizibilitatea sa pe dinte devine mult mai mica). Acestea sunt confortabile si foarte eficiente la alinierea corecta a dintilor. Aparatele ceramice au insa dezavantajul de a fi mai scumpe si de a avea fragilitatea mai crescuta, ceea ce face ca acestea sa nu poata fi folosite pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice. Pentru ca acest aparat este mai putin vizibil se recomanda o mai multa atentie la igiena orala.

Aparate dentare cu safir

Aparat cu safir, este foarte transparent, puternic si foarte rezistent la pete (cu exceptia cafelei, coca-cola, curry,fumatului). Sunt mult mai putin vizibile decat celelalte tipuri de aparate fixe insa au dezavantajul de a avea un pret foarte ridicat.

Aparate dentare Speed

Aparat Speed, foloseste o tehnica nou aparuta, numita tehnica Speed; are avantajul unei vizibilitati mult mai reduse si o eficienta foarte mare in alinierea dintilor. Aparatul este foarte elastic, avantaj care il face capabil de alinieri mult mai complexe in perioade mai scurte de timp. In locul elasticului, bracket-urile Speed au un clip activ. Acestea sunt confectionate dintr-un aliaj special de nichel-titan si clipurile de prindere elimina complet sudurile (durata de interventie pentru instalare si verificarile ulterioare este mult redusa).

Aparate dentare autolingaturant Damon

Aparat autolingaturant Damon, similar cu aparatele dentare fixe conventionale, foloseste bracket-uri de metal (sau bracket-uri invizibile din sticla) atasate de dinti si un fir metalic pentru aliniere (nu implica utilizarea de module elastice colorate). Are avantajul de a lucra cu bracket-uri mai mici, neexistand legaturi si igiena dentara este mai simpla fiind necesare consultatii mai rare. Timpul de tratament este mai scurt datorita faptului ca este un sistem puternic si eficient. Are dezavantajul de a fi un tratament mai scump.

Aparate dentare lingual

Aparat lingual, lipit pe partea din spate a dintilor, este invizibil. In tehnica linguala bracket-urile sunt personificate pe fiecare dinte, avand insa dezavantajul de a avea un pret semnificativ mai mare decat aparatele ortodontice obisnuite.

La randul sau poate fi de doua feluri:

  • STB Light lingual system, conceput pentru a satisface nevoile pacientilor cu probleme de alimentatie sau de vorbire.
  • Incognito, este un aparat lingual de ultima generatie. Este de obicei confectionat din materiale nobile.

Aparatul dentar INCOGNITO (denumit si Invizibil) sau mai exact TEHNICA INCOGNITO utilizeaza braketii lipiti pe fata interioara a dintilor (spre limba).

Aceste braketuri sunt realizate din aliaj nobil aur-platina-iridiu printr-o tehnologie de ultima ora care presupune scanarea fetei fiecarui dinte si apoi sintetizarea fiecarui bracket intr-o imprimanta 3D. Asadar este personalizat fiecare bracket pentru fiecare dinte al pacientului. Singurul laborator ce detine tehnologia este in Germania, inventia apartinind grupului american 3M divizia stomatologie. Aceste aspecte explica costul mare, chiar prohibitiv. Marele avantaj al acestei tehnici este faptul ca scurteaza cu aproximativ 30% durata de tratament compartiv cu aparatele fixe, colate anterior, vizibile. Principalul inconvenient este acela ca uneori jeneaza destul de mult limba, mai ales in cazul pacientilor care au nevoie prin specificul activitatii lor sa vorbeasca mult (profesori, traineri, lucrul cu publicul, etc).

In etapa finala a tratamentului ortodontic, se utilizeaza aparatul de contentie pentru a stabiliza dintii in noua lor pozitie. Purtarea aparatului de contentie este la fel de importanta ca si tratamentul ortodontic principal avand ca scop invatarea dintilor cu noua lor pozitie, cea corecta.