Indicatii utile pentru adaptarea cu lucrari protetice mobile(proteze) totale sau partiale
Incepand de astazi, sunteti purtator al unei lucrari protetice mobile executata in Clinica STOMPROCED.
Acest lucru a fost posibil datorita unei colaborari reusite care a impletit tenacitatea si increderea dumneavoastra in calitatea serviciilor stomatologice din Clinica STOMPROCED si profesionalismul echipei noastre compusa din medici si asistente, dedicati si competenti care au colaborat la rezolvarea cu succes a cazului dumneavoastra.
Aceasta colaborare nu se incheie azi pentru ca urmeaza o perioada de acomodare din partea dumneavoastra, pe care noi o vom supraveghea atent in continuare prin retusuri concrete si sfaturi.
Capitolul 1 – retusuri
Retineti: pentru retusuri nu se prestabilesc programari. Va rugam sa sunati dumneavoastra pentru programare la retus.
Va rugam sa tineti cont de 2 indicatii foarte importante:
- daca sunteti purtator mai vechi de proteza, de acum nu mai trebuie sa purtati decat proteza cea noua; in nici un caz nu alternati purtarea celor doua proteze!
- proteza trebuie purtata minimum 24 de ore inainte de a va prezenta la retus, astfel medicul va putea avea semnele necesare concrete ca sa va fie de folos.
Capitolul 2 – igienizarea (intretinerea si spalarea protezei):
Va recomandam 3 etape de curatire:
- clatirea dupa ce mancati, simplu, sub jet de apa si, totodata, sa va clatiti si gura pentru a elimina resturile alimentare;
- spalarea cu periuta de dinti cat mai dura si cu pasta de dinti, dimineata, dupa micul dejun si seara, dupa cina;
- mentinerea in solutie de COREGA timp de 4 ore pe saptamana (cumparati de la farmacie comprimate efervescente de COREGA sau alte produse specifice pentru detartrarea protezelor pe care le dizolvati in 150 ml apa intr-un recipient care sa aiba numai aceasta destinatie).
Capitolul 3 – masticatia:
Pentru a va obisnui mai rapid, incepeti prin a consuma alimente de consistenta mai moale in primele zile de purtare, pentru ca altfel, proteza va poate rani de la prima masa si adaptarea poate deveni dificila.
Straduiti-va sa mestecati BILATERAL si CONCOMITENT. Daca veti mesteca alternativ, pe o parte, apoi pe cealalta, proteza se va dezechilibra.
Capitolul 4 – stabilitatea:
Pentru o buna stabilitate, tineti cont de urmatoarele:
- nu consumati alimente lipicioase (caramele, jeleuri sau chiar franzela proaspata care este unul din cele mai lipicioase alimente);
- nu „muscati” (nu incizati) cu dintii din fata, in cazul ca aveti o proteza totala; se va desprinde din spate;
- mestecati bilateral, concomitent;
- consumati dropsuri (exista si fara zahar) in primele zile, va vor ajuta sa capatati miscarile reflexe bune pentru mentinerea protezei lipita de campul protetic;
- in cazul in care nu aveti stabilitate satisfacatoare in primele zile, va recomandam, pana va mai obisnuiti, sa puneti FIXODENT pe baza protezei, in special in cazul protezei mandibulare (adica de jos); treptat veti capata reflexele care ajuta stabilitatea; pentru pastrarea reflexelor, va recomandam sa dormiti cu proteza in gura.
Proteza poate fi INSTABILA in 2 situatii:
- la vorbire, tuse, stranut – trebuie sa veniti la cabinet ca medicul sa-i scurteze marginile de acrilat roz;
- la masticatie – trebuie, de asemenea, sa veniti la cabinet si medicul va depista daca sunt puncte de contact pe dinti care trebuie reduse.
Nota:
Este mult mai usor pentru stomatolog sa depisteze cauza instabilitatii daca dumneavoastra precizati cand apare instabilitatea: la masticatie sau la vorbire, tuse, stranut.
Capitolul 5-fonatia:
Daca proteza intereseaza dintii frontali, veti avea nevoie de 24 – 48 de ore pentru a ,,invata sa vorbiti” cu acest nou, mare obiect care sta permanent in gura.
Nota:
Proteza trebuie purtata permanent, adica si in timpul noptii; astfel in timpul noptii veti ,,conserva” reflexele pozitive capatate in timpul zilei. In caz contrar, in fiecare zi, reluati de la „0” procesul de adaptare.