Indicatii utile pentru adaptarea cu lucrari protetice fixe (coroane singulare sau punti)
Capitolul 1 – retusuri
Cand lucrarea protetica se cimenteaza provizoriu, medicul stabileste o programare pentru cimentarea definitiva, la aproximativ 10-14 zile. Este OBILGATORIU sa va prezentati la programarea pentru cimentarea definitva, in caz contrar va asumati intreaga vina pentru deteriorarea lucrarii, de exemplu fisurarea stratului de ceramica, degradarea dintilor stalpi sau inflamarea gingiei. Eventualele costuri pentru remedierea situatiei nou create, vor fi sup[ortate de catre dumneavoastra.
Uneori, dupa cateva zile de purtare, este nevoie sa se intervina asupra stratului de ceramica asl lucrarii pentru retus de echilibrare ocluzala, adica de optimizare a contactelor cu dintii antagonisti in masticatie. Acest retus nu constituie o eroare de executie. Retusurile minore se rezolva in sedinta de cimentare definitiva, dar va rugam sa le semnalati medicului curant. Atentie: dupa cimentarea definitiva nu se mai pot face retusuri!
Daca simtiti un disconfort mare sau durere, nu asteptati pana la programarea pentru cimentare, solicitati o programare.
Cu cat lucrarile sunt mai extinse, cu atat riscul de a aparea disconfort sau chiar dureri este mai crescut.
Capitolul 2 – adaptarea
Adapatrea este cu atat mai grea si mai indelungata cu cat lucrarile sunt mai mari si mai complexe; in general, timpul minim de adaptare este de doua saptamani, dar poate sa dureze si o luna sau chiar mai mult.
Atentie! Nu intra in discutie acomodarea cu o eventuala durere!
Este acceptat ca fiind normala o jena dureroasa imediat dupa aplicarea lucrarilor, la primele mese, pentru ca dintii stalpi sau antagonisti au fost un timp in repaus functional, iar acum reintra in functie la capacitate maxima. De aceea, va recomandam sa consumati la primele mese alimente de consistenta mai moale si apoi, treptat, de consistenta mai dura.
Folositi noile lucrari in masticatie! De aceea le-ati facut! Nu acceptati ideea de a „proteja” dintii nefolosindu-i! Este gresita teoria care spune sa nu mancati pe o parte din dinti ca sa-i pastrati mai bine si mai mult timp.
Daca folosind noile lucrari in masticatie apar dureri de intensitate greu de suportat, va recomandam medicamente antiinflamatoare pana ajungeti la medicul curant pe care trebuie sa-l informati imediat asupra neplacerilor dumneavoastra.
In cazul in care amanati informarea Clinicii si a medicului curant despre neplacerile pe care le intampinati si apar complicatii, ne declinam orice raspundere.
Semnalati daca ramane mancare intre lucrare si dintii vecini sau sub corpul de punte (adica sub dintii de deasupra locurilor goale). De pot retusa aceste neajunsuri numai cu conditia ca lucrarile sa fie cimentate provizoriu. Dupa cimentarea definitiva nu se mai pot remedia aceste aspecte!
Capitolul 3 – igienizarea
Puntile si coroanele noi se curata ca si dintii naturali cu pasta si periuta de dinti, de doua ori pe zi, dimineata, dupa micul dejun si seara dupa cina.
Folositi periute de dinti medium sau hard. In nici un caz soft!
Periati bine si gingiile de deasupra coroanelor, o data cu coroanele; daca apar sangerari, semanalati-le medicului pana la cimentarea definitiva. Periati si fetele vazute, cele dinspre buze, obraji, cat si fetele nevazute (dinspre limba, bolta palatine) ale puntilor sau coroanelor.
Foarte important: de modul cum veti intretine igiena noilor lucrari si a gurii dumneavoastra in general depinde timpul cat veti avea aceste lucrari, pentru ca trebuie sa retineti, ele nu sunt garantate „pe viata” chiar daca inglobeaza costuri mari.
Dintii stalpi rezista in timp, mai mult, daca sunt bine curatate lucrarile, astfel ei se supun firesc imbatranirii si degradarii ca orice tesut uman. Daca nu acceptati acest lucru, colaborarea noastra ar putea avea de suferit. In acest context va rugam sa respectati programarile pentru controalele periodice.
Capitolul 4 – masticatia
Cu noile lucrari trebuie sa aveti confortul similar cu cel al dintilor naturali si sa simtiti ca ii presati cu aceeasi presiune ca pe restul dintilor neacoperiti de lucrari. Daca sesizati ,,puncte” care se lovesc in masticatie cu un zgomot suparator sau care dau impresia ca va aluneca maxilarele, trebuie sa semnalati medicului curant. Acesta le dpisteaza si le retuseaza, dar numai cu conditia ca lucrarile sa fie cimentate provizoriu.
ATENTIE! La inceput poate sa apara neplacerea de a va musca obrazul, aceasta pentru ca, pe perioada cat au lipsit dintii din zona laterala, musculatura fetei a devenit mai flasca sia pierdut reflexul de a se autoproteja. Se poate retusa, dar tot inainte de cimentarea definitiva!
Capitolul 5 – fonatia
Fonatia este afectata in cazul lucrarilor frontale.
Va puteti confrunta cu senzatia neplacuta de modificare a propriei perceptii de vorbire. Este o senzatie trecatoare. Ar trebui sa dispara de la sine in zilele imediat urmatoare, vorbind firesc sau citind cu voce tare.
Daca nu va acomodati, atunci cereti medicului curant sa reevalueze situatia. Este posibil pana la cimentarea definitva.