Versiunea mai mica a implantului dentar standard poarta numele de mini implant dentar. Acesta a fost proiectat inaintea implantului normal ca implant de exploatare. Este deseori o buna alternativa a implantului normal si se foloseste cu succes pentru inlocuirea dintilor mici sau incisivilor si pentru fixarea protezei dentare. La fel ca si implantul dentar normal, mini implantul dentar contine titan si este la fel de puternic si in plus realizeaza o fuziune foarte buna cu maxilarul.

Mini implanturile dentare se recomanda de obicei persoanelor in varsta. Dupa inserarea mini implantului, proteza devine mult mai stabila si permite miscarea acesteia in voie. Rareori mini implantul poate cauza disconfort, fiind de dimensiuni mici acesta se si insereaza foarte usor.

Inca de la inceput, mini implantul a inregistrat un adevarat succes; initial s-a folosit pentru inlocuirea unui singur dinte, dupa care a fost folosit pentru fixarea protezei dentare. Ca urmare mini implantul poate indeplini cu succes rolul unui suport de sprijin pe termen lung.

Ca aspect,  se gaseste sub forma unei tije de titan, subtire, care poate fi incorporata intr-o proteza. Dispozitivul de sprijin este din cauciuc si are forma unui inel care se comporta ca o alveola; capul protezei seamana cu o minge. Inelul mentine fixa proteza fara a rupe partea superioara a implantului. Mini implantul este de marimea unei scobitori.

Pret mini implant

Sunt pacienti pentru care un implant normal nu reprezinta o optiune favorabila si atunci recurg la un mini implant; la fel si pacientii care nu isi permit costurile unuia normal. Avantajele mini implantului sunt acelea de a avea un cost mult mai mic si de a nu necesita o interventie chirurgicala de grefa osoasa. Este o alternativa pentru pacientii cu varste mai inaintate carora nu li se poate insera un implant obisnuit din motive de sanatate. Se poate miza pe siguranta mini implantului, acest lucru fiind sustinut de specialisti, desi au existat cateva retineri, la inceput, cu privire la eficacitatea lui. Acesta functioneaza foarte bine ca mijloc de fixare a protezei dentare.

Durata interventie mini implant dentar

Procedura de inserare a unui mini implant este mult mai rapida decat cea a unui implant normal. Mini implantul dentar se plaseaza in osul maxilar, datorita dimensiunilor sale mici, lasand o mica senzatie de disconfort sau chiar deloc. Procedura incepe cu o anestezie, dupa care medicul dentist va face o mica gaura in maxilar pentru crearea spatiului unde va fi inserat implantul. Inserarea implantului se face cu ajutorul unei surubelnite mici sau a altui instrument special. Proteza dentara este marcata intr-o serie de puncte pentru stabilizare. Fiecare punct poate contine cate un atasament de metal care se poate fixa pe, si in proteza.

Acest procedeu dureaza aproximativ o ora, dupa care pacientul poate chiar lua masa. Fiind confectionat din titan, structura mini implantului dentar este una foarte puternica. Datorita acestui factor si daca osul maxilar accepta imediat integrarea implantului, atunci acesta rezista timp indelungat la masticatie. Sunt destul de rare cazurile in care mini implantul dentar se poate fisura sau chiar rupe. In concluzie, mini implantul dentar este benefic in cazul protezelor dentare, permitand consumul alimentelor fara griji si oferind mai mult confort.