Bolile parodontale sunt boli ale gingiilor reprezentand infectii ale tesutului si a osului ce inconjoara si sustin dintii. Datorita unei igiene necorespunzatoare acumularea de placa bacteriana poate duce rapid la gingivita. Gingivita este boala care afecteaza doar gingiile manifestandu-se prin gingii rosii, inflamate care sangereaza des la periaj. Este o boala usor neglijata de oameni deoarece de obicei nu cauzeaza dureri si majoritatea oamenilor nu urmeaza tratamentul necesar.
Daca bolile gingiilor progreseaza (gingivita netratata) apare parodontopatia. Aceasta se manifesta prin desprinderea gingiei de pe dinti, lasand spatii adanci unde bacteriile se dezvolta si distrug osul in care dintii sunt fixati. Apare aspectul de dinti lungi datorita gingiilor care se retrag si astfel dintii devin mobili si pot cadea sau trebuie extrasi.
Cauzele care pot duce la boli parodontale sunt:
- igiena necorespunzatoare
- fumatul sau factorii genetici
- stresul, deoarece in aceste perioade organismul are imunitatea scazuta si isi pierde capacitatea de a se apara si de a lupta cu infectiile parodontale
- bruxismul, cunoscut ca scrasnitul dintilor atat noaptea cat si in timpul zilei, actiune care solicita tesuturile parodontale si conduce la resorbtia osului din jurul dintelui.
- diabetul, fiind cunoscut faptul ca persoanele care sufera de diabet au o capacitate scazuta de a se apara de infectii.
Ca metoda de tratament impotriva bolilor parodontale se aplica chiuretajul gingival. Acesta este o procedura parodontala chirurgicala prin care se indeparteaza tesuturile de granulatie din pungile gingivale cu ajutorul chiuretei fara a se depasi nivelul de insertie al epitetului jonctional. Se recomanda chiuretajul gingival dupa detartraj pentru a se elimina si cauza inflamatiei (placa bacteriana si tartrul). Procedura de chiuretaj gingival se realizeaza fie cu aparate cu ultrasunete sau aparate de electrocauterizare, fie cu ajutorul chiuretei Gracey care este un instrument in forma de lingura. Pentru suprafete distale se utilizeaza o chiureta cu nr. 13-14, iar pentru suprafete meziale chiureta nr. 11-12.
Ca tehnica de efectuare a chiuretajului, dupa detartraj se efectueaza o anestezie locala sau de contact. Apoi se introduce chiureta cu lama spre peretele tesutului in santul gingival si se retrage cu miscari verticale si blanzi pentru a nu leza si mai mult tesutul gingival. Pentru indepartarea tesuturilor de granulatie se pot face si spalaturi cu solutii de clorhexidina sau ser fiziologic. Chiuretajul gingival cu fibra laser se face prin introducerea fibrei in paralel cu dintele pana la capatul gingival.
Acesta este in cele mai multe cazuri nedureros. Placa subgingivala, epiteliul, bacteriile de pe radacina dintelui si o parte a tesutului de granulatie de pe radacina dintelui sunt vaporizate iar resturile se indeparteaza cu chiureta. Chiuretajul gingival ultrasonic se realizeaza prin vibratii ce sectioneaza tesutul si ridica epiteliul alterand trasaturile morfologice ale nucleului fibroblastelor. Se injecteaza anestezicul direct in gingie pentru intarirea tesutului gingival.
In cazul aparitiei urmatoarelor simptome se recomanda consultul medical de specialitate:
- puroi la nivelul gingiilor;
- respiratie urat mirositoare (care nu dispare nici in urma periajului);
- dinti mobili (sau dinti care migreaza determinand spatii intre ei);
- gingii rosii, inflamate si sensibile (sangereaza usor la periaj);
- gingii retrase sau desprinse de pe dinti.